- Kávégép – kávéfőző apróhirdetés - http://hasznaltkavegep.com -

Veszélyes barkácsolás

Nem kis számú használt automata kávégép érzeik az országba Svájcból, amit aztán – jó esetben felújítás – után értékesítenek. Magával a jelenséggel egyáltalán nincs gond,  sok ember jutott már ezáltal olcsón jó minőségű kávégéphez.

Van viszont egy fontos dolog, amire oda kell figyelni a vásárláskor.

Tudni kell, hogy a Svájcban használatos csatlakozó vezeték a hazaitól eltér. Rájöttek az élelmes “szakemberek”, hogy a svájci csatlakozó a középső érintkező – a védőföldelés! – kitörésével a magyar dugaljakban is használható. Persze a védőföldelés hiányában földelés nélkül.

Óriási felelőtlenség.

Így néz ki a Svájcban használatos “J” típusú földelt csatlakozó dugó:

[1]

Ahhoz, hogy a magyar hálózaton használják, teljesen szabálytalan módon alakítják át a tájékozatlan szerelők (a képen látható, hogy a védőföldelés érintkezőjét kitörték,  pirossal bekarikáztam):

[2]

Valóban használnak ehhez hasonló csatlakozó dugót Magyarországon, de nem a védőföldeléssel ellátott készülékeknél, hanem a kettős szigetelésű eszközöknél!

Ezzel az aktussal a készülék érintésvédelmét gyakorlatilag kiiktatják, a készüléket megvásárlóknak pedig fogalma sincs, hogy a géppel együtt kockázatot is vett a nyakába. Ilyenkor egy testzárlat esetén a fázis akár közvetlenül megjelenhet a gép minden földelt alkatrészén a csészemelegítőtől a  fémházas kávégépek készülékházán át a vízcsőig.

Akinek a fenti képen láthatóhoz hasonlóan barkácsolt csatlakozóval rendelkező kávégép van a birtokában, javaslom feltétlenül látogasson meg egy szakembert, vagy szakszervizt.

Egy szabványos földelt csatlakozó dugó látható az alábbi képen :

[3]