Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Veszélyes barkácsolás

Feladva 2010. július 12. hétfő Szerző: - Blog, Használt kávégépekről | 1 hozzászólás

Nem kis számú használt automata kávégép érzeik az országba Svájcból, amit aztán – jó esetben felújítás – után értékesítenek. Magával a jelenséggel egyáltalán nincs gond,  sok ember jutott már ezáltal olcsón jó minőségű kávégéphez.

Van viszont egy fontos dolog, amire oda kell figyelni a vásárláskor.

Tudni kell, hogy a Svájcban használatos csatlakozó vezeték a hazaitól eltér. Rájöttek az élelmes “szakemberek”, hogy a svájci csatlakozó a középső érintkező – a védőföldelés! – kitörésével a magyar dugaljakban is használható. Persze a védőföldelés hiányában földelés nélkül.

Óriási felelőtlenség.

Így néz ki a Svájcban használatos “J” típusú földelt csatlakozó dugó:

Ahhoz, hogy a magyar hálózaton használják, teljesen szabálytalan módon alakítják át a tájékozatlan szerelők (a képen látható, hogy a védőföldelés érintkezőjét kitörték,  pirossal bekarikáztam):

Valóban használnak ehhez hasonló csatlakozó dugót Magyarországon, de nem a védőföldeléssel ellátott készülékeknél, hanem a kettős szigetelésű eszközöknél!

Ezzel az aktussal a készülék érintésvédelmét gyakorlatilag kiiktatják, a készüléket megvásárlóknak pedig fogalma sincs, hogy a géppel együtt kockázatot is vett a nyakába. Ilyenkor egy testzárlat esetén a fázis akár közvetlenül megjelenhet a gép minden földelt alkatrészén a csészemelegítőtől a  fémházas kávégépek készülékházán át a vízcsőig.

Akinek a fenti képen láthatóhoz hasonlóan barkácsolt csatlakozóval rendelkező kávégép van a birtokában, javaslom feltétlenül látogasson meg egy szakembert, vagy szakszervizt.

Egy szabványos földelt csatlakozó dugó látható az alábbi képen :

12478 megtekintés, 1 a mai napon

  Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása

Egy hozzászólás - “Veszélyes barkácsolás”

  1. Felelős, munkalappal dolgozó szerviz felelősséget vállal a kiadott gép működéséért, és az üzembiztonságáért. Aki földelés nélküli dugóval ad ki gépet, és az bármilyen balesetet okoz, felelősségre vonható akár gondatlanságból elkövetett gyilkosság miatt is. Jó lenne ezt tudatosítani a szerelőkkel, és a vásárlókkal is. Én is fontosnak tartom ezt az információt minél szélesebb körben megismertetni.

    Üdvözlettel

    Földvári Zoltán

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.