Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Automata kávégépek vízkőtelenítése

Feladva 2010. július 21. szerda Szerző: - Blog, Vízkőtelenítés | 1 hozzászólás

Az automata kávégépeknél a vízkő képződés egy folyamatos probléma forrás.

Lerakódik a kazánban, dugulást okozhat a legkülönfélébb helyeken, semmiképp nem használ a kávégépeknek, bosszúságot és költséget okoz a kávégép tulajdonosoknak.

Amennyiben lágy víz használatára nincs lehetőség, rendszeres vízkőtelenítésre van szükség.

Sok kávégép kijelzi a vízkőtelenítés esedékességét, de tudni kell, hogy a kávégép nem képes megállapítani a lerakódott vízkő mennyiségét, egyszerűen bizonyos adagszám, vagy vízmennyiség után kigyújtják a vízkőtelenítés esedékességére figyelmeztető jelzést, vagy kiírják a vízkőtelenítés esedékességét (entkalken, vagy descale ha német vagy angol nyelvű menüt használ).

Sok esetben a kijelzett értéknél gyakrabban is érdemes vízkőteleníteni.

A vízkőtelenítésnél a rendszeresség nagyon fontos.

Amikor már túl sok a lerakódott vízkő, igen gyakran éppen a vízkőtelenítés során dugul el a kávéfőző rendszere,  mivel az egyes alkatrészekről és a csőfalakról leszakadt vízkő teljesen eltömíti a keskeny járatokat (csak szervizben javítható), de ez óhatatlanul megtörténik előbb-utóbb enélkül is, a túlzottan vízköves kávégépeknél. Az eredmény költséges javítás lehet.

Tehát inkább gyakrabban, de feltétlen rendszeresen vízkőtelenítsünk.

A vízkőtelenítés elvégzésének módjára mindig a készülék használati utasítása az irányadó, az abban foglaltak szerint kell elvégezni a vízkőtelenítést.

Olcsó és környezetbarát vízkőoldó szer a citromsav. Rendszeres vízkőtelenítésre nagyjából 50-100g -ra van szükség.

Ha a kávégépen van vízkőtelenítő program, azt kell elindítani a használati utasításnak megfelelően. Amennyiben a kávégép használati utasítása mást nem ír elő, illetve a kávégépen nincs vízkőtelenítő program, az alábbiak szerint érdemes eljárni.

Kikapcsolt, hideg gépnél a citromsavat 2/3 -ad tartály vízben feloldani, a gépet bekapcsolni és mielőtt felfűtene a vízcsövön 1-2 dl vizet a forróvíz adagolásra szolgáló csövön kiengedni. Bizony, nem kávét kell főzni a vízkőoldóval! Ezután a csapot elzárni, a gépet kikapcsolni. A gép belsejében ilyenkor oldódik fel a lerakódott vízkő. 5 perc elteltével a folyamat ismételhető újra és újra, amíg a víztartály kiürül. Ezt követően tiszta vízzel a készüléket ugyanilyen módon a forróvíz csövön keresztül átöblíteni.

Érdemes szakemberrel megbeszélni, hogy a kávégép típusismerete alapján milyen vízkőtelenítési metódust ajánl. Például a régebbi aluminium ötvözet anyagból készült kazánnal szerelt kávégépeknél az is problémát okozhat, hogy a rendszeres vízkőoldáshoz használt sav a kazán anyagát is kikezdheti, ezeket érdemes inkább időnként szétszedni és mechanikusan eltávolítani a vízkövet,  míg az újabb rozsdamentes acél kazánok egyáltalán nem szétszedhetőek és ellenáll az anyaguk a savaknak, így a fent leírt vízkőtelenítési mód teljesen célravezető lehet.

, ,

96561 megtekintés, 1 a mai napon

  Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása

Egy hozzászólás - “Automata kávégépek vízkőtelenítése”

  1. Üdvözletem! Èrdeklődni szeretnèk, hogy Ön szerint a krups automata kávèfözômet tényleg csak a leirásban emlitett krups márkájú vizkőtelenítő ès tisztitó tablettával kezelhetem? Amikor kijelezte,akkor mindig vizkötelenítettem ès tisztitottam. Most a tejhabositás közben sípol ès nem is habosítja úgy fel a tejet mint szokta. Vïzkő lehet az oka annak ellenère hogy még nem kéri a program?
    Nagyon köszönöm a segitsègét.

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.