Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezésrss

Őrlési finomság beállítása

Feladva 2010. július 2. péntek Szerző: - Blog, kávégép beállítás | 6 hozzászólás

A rosszul beállított őrlési finomság igen gyakori probléma az automata kávéfőző gépeknél. Mondhatni több gép üzemel rossz beállításokkal, mint tökéletesen beállítva.

A túl nagy szemcse méret gyenge kávét eredményez és a kávégép részegységeit is nagyobb mértékben terheli, mivel a nagy szemcséket nem tudják a gépek megfelelően tömöríteni. Ha a nagy szemcsék miatt a gyenge kávét nagyobb őrlemény mennyiséggel próbálják kompenzálni, még gazdaságtalanul is fog működni a kávégép.

A túl finom őrlemény erőteljesen terheli a darálót, lefojthatja a szivattyút is, ha púder finomságú az őrlemény, akkor a gép egyáltalán nem fog működni.

Optimális esetben a zacc pogácsa egyben marad és a szemcse méret nagyjából hasonlít a boltokban kapható őrölt kávékra, esetleg valamivel kisebb.

Bemutatom az őrlési finomság beállítását egy Saeco Caffé Buono kávégépen, általában hasonlóan kell eljárni sok más kávégép esetén, amelyekben ugyanilyen daráló van (Vienna, Royal, Magic, Gaggia Syncrony Compact, stb.) legfeljebb az állítást egy más elrendezésben megtalálható tárcsán, vagy a kávétartály alatt található kallantyúval lehet elvégezni.

Az őrlési finomság beállítása ellentétben az őrlemény mennyiséggel (ahol lehet azt is állítani, nem minden gépen van meg a mennyiség állítás funkció) egyszeri alkalommal történik. Tehát nem lehet kávénként állítgatni, hanem egyszer be kell állítani pontosan, ezt követően nem kell változtatni (esetleg nagy ritkán a kések kopása miatt utána állítani).

Az őrlési finomság beállítására a nagyobbik tárcsa szolgál, 0-18 -ig számozva. A kisebb számok jelentik a kisebb szemcseméretet. A tárcsát akkor kell forgatni, amikor a daráló üzemel. Az állítás után 3-4 kávé lefőzésére van szükség, amíg a megváltozott őrlési jellemző már a zaccon is megjelenik.

Fontos, hogy a számérték nem irányadó! Mindig a kávézaccot kell figyelni! Ha már valaha a kávétartályt leszedték, vagy a kések kopása után után állításra volt szükség, akkor már nem biztos, hogy két egyforma gépen a tárcsának ugyanott kell állnia. Tehát ha a szomszéd gépe iszonyat jó kávét készít és a tárcsa a gépén 8 -ason áll, nem biztos, hogy a saját gépet is arra kell állítani.

Amennyiben a tárcsa forgatásával az őrlési finomság nem változik, valamilyen gond van a daráló környékén, forduljon szakemberhez.

,

45859 megtekintés, 3 a mai napon

  Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása

6 hozzászólás - “Őrlési finomság beállítása”

 1. aki a blogot írja lehet már látott ilyen gépeket, de az is lehet hogy csak hallott róluk…

 2. Tisztelt Jáger Úr!

  Köszönöm az építő jellegű hozzászólását.

  Név nélkül ócsárolni valamit, vagy valakit az igazán könnyű, viszont semmi szakmai észrevételt nem tett az írással kapcsolatban.

  Remélem nem az a baj, hogy a felhasználók által is elvégezhető beállításokért nem lehet majd súlyos ezreket kérni a szervizben, ha ingyen elolvashatják hogyan állíthatják be maguk a gépeiket 🙂

 3. Tisztelt Admin.
  Én is kávégépekkel foglalkozok.
  Szerintem minden alapvető és elvégezhető beállításról lehetne infót közölni , mert én is szervizelek , de mondjuk egy beállításért nincs pofám pénzt kérni, viszont sok gépet hoznak be hozzám beállítani, az idő ugye ,meg megy vele.Sok esetben egy egyszerű felhasználónak a légtelenítés is gondot okoz , szerintem előbb beírják a keresőbe(google) a problémát minthogy megnéznék a használatit:-( Én csak gratulálni tudok a Bloghoz és a weblaphoz.

  Üdv.:Németh Szabolcs

 4. üdv tudna tanácsot adni Saeco magic gépen világít a vízkő jelző lámpa
  hogy lehet ezt kikapcsolni rajta .
  Várom válaszát
  Üdv Géza

 5. A saeco Magic vízkőmentesítő lámpáját, a gőzgomb folyamatos nyomva tartásával lehet eltüntetni – Persze ehhez a gépnek bekapcsolva kell lennie, és fel kell hogy legyen fűtve.

  Üdv. Jurapetya

 6. Üdvözlöm!
  Aziránt érdeklődnék, hogy solis master 5000 -nél lehet-e állítani a víz mennyiséget, mert valamiért hosszú kávét főz a legkisebb beállításnál is. Eddig jó volt!

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.